Bernedoodle » Detta bör du veta » Hundtassen.se (2024)

Bernedoodle är en unik och vacker blandrashund som exploderat i popularitet under de senaste tio åren. Dessa hundar är en korsning mellan en Berner sennenhund och en Pudel, och deras charm och intelligens har gjort dem till ett mycket eftertraktat val som familjehund. Här är allt du behöver veta om bernedoodle, från historia, utseende och personlighet; till för- och nackdelar.

Snabbfakta om bernedoodle

EgenskaperInformation
UrsprungslandNordamerika
Korsning Berner sennenhund och pudel
Mankhöjd30 – 60 cm
Vikt5 – 45 kg
Livslängd10 – 15 år
PälsfärgMörkt till ljusbrunt, svart, silver eller vit
Pälsvård (frekvens)Daglig borstning
EnerginivåMedium
MotionsbehövHögt – 3 ggr/dag
Lämplighet för familjer med barnMycket lämplig
Rekommenderad bostadsstorlekLägenhet eller hus med trädgård
Kända sjukdomarHöftdysplasi och patellaluxation
Kostnad20 000 – 30 000 kr
Bästa uppfödaren [år]Bestcoastlabradoodle

Historia

De avlades för första gånge på 1990-talet i USA och Kanada. Målet med att skapa denna nya ras var att få en hund med de bästa egenskaperna från både Berner sennenhund och pudel. Dessa hundar har sedan dess blivit mycket populära och är idag en välkänd och älskad ras. De påminner en hel del om goldendoodle och labradoodle till både utseende och personlighet.

Utseende och storlek på bernedoodle

De kan variera i storlek beroende på vilken typ av pudel de är korsade med. De minsta är vanligtvis runt 30 cm i mankhöjd och väger mellan 5 – 10 kg, medan de största kan nå en mankhöjd på över 60 cm och väga upp till 45 kg. Storleken beror till största grad på vilken typ av pudel de korsats med. Vidare har bernedoodle en en mjuk och silkeslen päls, som kräver regelbunden pälsvård för att hålla den fräsch välvårdad över tid.

Personlighet

Bernedoodles är kända för sin kärleksfulla och lojala personlighet. De är enkla att träna och lära sig nya tricks, och är också mycket känsliga och medkännande. Dessa hundar är också mycket aktiva och sociala, och behöver regelbunden motion och interaktion för att hålla sig friska och glada.

Hälsa

Bernedoodles är generellt sett hälsosamma hundar, men de är också kända för att ha en viss mottaglighet för vissa hälsoproblem. Dessa inkluderar bland annat höftdysplasi och ögonproblem. Det är viktigt att välja en respektabel uppfödare som kan garantera en hälsosam linje. I Sverige finns det idag flera bra och välrenommerade uppfödare, och den bästa uppfödaren 2023 hittar du i tabellen högst upp i artikeln.

Lämplighet som familjehund

Denna lilla söta hundras är ett utmärkt val som familjehund för människor med aktiv livsstil, som söker en kärleksfull och intelligent följeslagare. Därtill är de lämpliga för familjer med små barn, eftersom de är mycket kärleksfulla och tåliga.

Det är viktigt att notera att bernedoodles kan bli ensamma och olyckliga om de inte får tillräckligt med interaktion och motion, så det är viktigt att säkerställa att de får tillräckligt med sådana aktiviteter. Därför ska en äldre person som inte kan motionera den flera gånger per dag inte köpa just denna hundrasen.

Bernedoodle kräver daglig pälsvård

De kräver regelbunden pälsvård för att hålla deras päls fräsch och välvårdad. De bör borstas regelbundet för att förebygga tuvor och hudproblem, och de bör också tvättas och trimmas med jämna mellanrum för att bibehålla lystern i deras vackra päls. Borstas måste de göras minst 1 gång per dag.

Vanliga hälsoproblem hos bernedoodles

Trots sin stabila hälsa är bernedoodles inte fri från vissa hälsoproblem. Här är några av de vanligaste hälsoproblem som kan drabba denna gulliga vovve, som vi anser att du bör känna till innan du köper:

Ögonproblem

De är dessvärre benägna att utveckla ögonproblem såsom gråstarr. Dessa problem kan påverka deras syn och kräva kirurgi för att åtgärda.

Höftdysplasi

Höftdysplasi är ett väldigt allvarligt hälsoproblem där höftleden inte har en naturlig tillväxt och utveckling. Det kan leda till smärta och stelhet och även detta kräver kirurgi för att åtgärda. Så fort du märker att din bernedoodle börja gå lite konstigt så ska du uppsöka en veterinär så fort du kan.

Vanliga frågor och svar om bernedoodles

Vad är en bernedoodle en korsning av?

Det är en korsning mellan en Berner sennenhund och en pudel.

Hur mycket kostar en bernedoodle?

Priset varierar beroende på uppfödare och hur stora de är. Generellt sett ligger priset mellan 20 000 – 30 000 kronor.

Vilken är den bästa uppfödaren i Sverige?

Det är svårt att säga vilken uppfödare som är den bästa eftersom det beror på dina personliga önskemål och krav. Men enligt oss på Hundtassen.se är Bestcoastlabradoodle tveklöst den bästa uppfödaren i Sverige.

Är de lämpliga för familjer med småbarn?

Ja, de är lämpliga för familjer med småbarn eftersom de är mycket sociala och tillgivna. De är också mycket lättsamma och lätta att träna.

Vad är den vanligaste livslängden för en bernedoodle?

De lever i genomsnitt mellan 10 – 15 år.

Är den allergivänlig?

Förutsatt att du väljer en långhårig hund så är den betydligt mer allergivänlig än en korthårig bernedoodle. Men som vi alltid säger så är ingen hund 100% allergivänlig, utan det är snarare en glidande skala.

Bernedoodle » Detta bör du veta » Hundtassen.se (1)

För- och nackdelar med bernedoodle

Fördelar

 • Lätt att träna – Det är som sagt en intelligent och lättlärd ras, som gör dem lätta att träna och utbilda.
 • Glad och kärleksfull – Det är en tillgiven ras som älskar sin ägare och är alltid redo att ge kärlek och uppmärksamhet. Många anser att de är för uppmärksamhetskrävande, men inte vi på Hundtassen.se
 • Mångsidig – Bernedoodle är en mångsidig ras som kan anpassa sig till olika situationer och aktiviteter, från aktivt friluftsliv till lugnt familjehäng på helgerna.
 • Storlek – Det är också en stor hund, förutsatt att den korsats med en större pudel, vilket gör dem till en bra vakthund och en skyddande följeslagare. Många höjer på ögonbrynen inför detta faktum, men det är så sant som det är sagt.

Nackdelar

 • Pälsvård – Eftersom de har en lång päls krävs regelbunden pälsvård för att hålla den både frisk och vacker. De måste bli borstade dagligen – något som ytterst få hundägare är redo att göra.
 • Kräver en stark, beslu*tsam ledare – Är du en obeslu*tsam och velig natur som har svårt att vara tydlig och konsekvent så ska du undvika att köpa en bernedoodle. De kräver nämligen disciplin och ett starkt ledarskap, inte bara från att de är valp, utan även som storvuxnahundar.
 • Träning – Bernedoodle är en smart och intelligent ras, så de lär sig nya saker väldigt lätt, men de kräver också en hel del träning och utbildning för att hålla dem stimulerad och glada. Så det är ingen hund för dig som inte är beredd på att lägga ner mycket tid på träning.
 • Hälsa – Trots sin generellt sätt goda hälsa är de känsliga för vissa hälsoproblem, såsom ögonproblem och allergier.
 • Behovet av uppmärksamhet – De är en tillgiven ras som har ett starkt behov av uppmärksamhet och kärlek från sin ägare.
 • Kan vara överdrivet aktiva – Om de inte tränas, socialiseras och utbildas på rätt sätt kan en bernedoodles bli överdrivet aktiva och irriterande.

Köp en bernedoodle om du…

 • Söker en glad och tillgiven följeslagare
 • Vill ha en mångsidig hund som passar in i flera situationer
 • Tycker om att spendera mycket tid på att socialisera valpen från en tidig ålder
 • Anser det mysigt med en liten hund som kräver mycket uppmärksamhet från sin ägare

Köp inte en bernedoodle om du…

 • Tycker att borstning av pälsen varje dag är för tidskrävande
 • Vill ha en hund med låg energinivå
 • Är orolig för höga underhållskostnader

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är bernedoodle är en blandras som har sitt ursprung i Nordamerika. De är mellan 30-60 cm höga och väger mellan 5-45 kg. De har en livslängd på 10-15 år och deras päls är vanligtvis svart, silver eller vit.

Avslu*tningsvis kräver de daglig pälsvård och har en relativt hög energinivå samt högt socialiseringsbehov som valp för att inte bli överdrivet aktiva och uppmärksamhetskrävande som storvuxna hundar. Fortsättningsvis är de högst lämpliga för familjer med barn och trivs bra både i en mindre lägenhet eller ett hus med trädgård. Vissa kända sjukdomar hos bernedoodle inkluderar höftdysplasi och patellaluxation.

Bernedoodle » Detta bör du veta » Hundtassen.se (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6135

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.