Bernedoodle - Allt du behöver veta om hundrasen! • Hundskolan (2024)

Bernedoodles är knasiga, charmiga hundar som älskar att leka utomhus lika mycket som de älskar att mysa i soffan. Det är den perfekta familjehunden och den har en särskild förkärlek för barn. Dessutom ärver de en nästan allergivänlig päls från sin pudelförälder.

Bernedoodlen, som introducerades för första gången 2003, är en korsning mellan en berner sennenhund och en pudel. De föddes upp enbart för att vara sällskapsdjur, så de älskar uppmärksamhet och massor av gos tillsammans med sin familj. Bernedoodles trivs lika bra i soffan som när de är ute på en vandringsled tillsammans med sina människor. De är lekfulla och aktiva hundar som kan vara egensinniga som valpar, men som tack vare sina stora hjärnor är lätt att träna.

Utseende

Även om berner sennenhundar har en päls som är svart, tan och vit kan pudlar ha ett mycket bredare spektrum av pälsfärger. På grund av detta kan bernedoodles variera i färg. De är vanligtvis trefärgade som sin berner sennenmamma eller -pappa, men de kan också vara helt svarta, svartvita eller en slumpmässig blandning.

Deras päls kan också vara lockig som hos pudelföräldern eller rakare som hos berner sennenhundar. I regel gäller att ju rakare pälsen är, desto mer kommer din bernedoodle att fälla. I båda fallen gör tjockleken på bernedoodlepälsen att rasen lämpar sig för kallare temperaturer. En lockig bernedoodlepäls är vanligtvis eftertraktad eftersom den anses vara allergivänlig. Även om ingen hund är 100 procent allergivänlig kan pälsen på den här rasen vara ett bra alternativ för dem som tenderar att nysa, snörvla eller få problem med klåda i närheten av hundar.

Eftersom pudlar finns i tre olika storlekar – toy, miniatyr och standard – kan även bernedoodles vara olika stora. Bernedoodleuppfödare erbjuder vanligtvis en toy-, en miniatyr- och en standardstorlek, vilket gör det möjligt att vara flexibel när det gäller varje valps behov och preferenser. En mindre variant kan trivas bra i en lägenhet så länge den får mycket promenader och motion. Standardbernedoodlen kan bli upp till 74 cm i mankhöjd och väga upp till 41 kilo. En mini är mellan 46-56 cm i mankhöjd och väger 9-20 kilo. En toybernedoodle, uppfödd från en toypudel, är bara 30-43 cm i mankhöjd och väger 4,5-11 kilo.

Personlighet

Bernedoodles är tillgivna och lekfulla och det perfekta husdjuret för barnfamiljen. De är särskilt förtjusta i yngre barn och är en underbar följeslagare för hela livet medan barnen växer upp och blir stora. Även om de är intelligenta vovvar tenderar de att göra knäppa saker och älskar uppmärksamhet från sina människor.

Även om de inte kan få nog av sin familj kan bernedoodles till en början vara oroliga, känsliga och skygga när de möter främlingar. Som med alla raser är det viktigt att socialisera din bernedoodlevalp så att den blir bekväm och tillgiven även med nya människor. Den kan bli mycket charmig och karismatisk med hjälp av positiv förstärkning.

En tränare och konsult för djurbeteende säger att hon älskar bernedoodlens temperament. Som tränare har jag sett deras stjärna stiga i över tio år. Det jag älskar med denna blandning är att när du får en bernedoodle från en uppmärksam och ansvarsfull uppfödare får du berner sennenhundens vänliga och lugna temperament i kombination med pudelns sällskaplighet, intelligens och humor.

Behov

Bernedoodles är det bästa av två världar – de älskar att vara aktiva utomhus (tänk vandring, simning, löpning och så vidare), men de älskar också att mysa med dig. Personligt utrymme är inget de känner till och de bör inte lämnas ensamma så ofta. Ensamhet kan leda till separationsångest, vilket kan orsaka nervösa beteenden som gnällande eller tuggande.

Bernedoodles kräver mycket omtanke, utrymme för att röra på sig och arbete. Ge dem ett jobb att göra… Promenader, agilityövningar eller till och med att sätta en ryggsäck på ryggen på dem kan efterlikna ett arbete. De kommer att känna sig mer tillfredsställda och ha mindre ångest och tvångsbeteenden.

En miniatyr- eller toybernedoodle kan trivas med att bo i lägenhet så länge den får mycket tid utomhus och mycket uppmärksamhet. Och oavsett storlek är denna hybrid extra lugn och vänlig och älskar barn. De är faktiskt så snälla att de inte är några bra vakthundar: de skäller sällan och är mer benägna att bli vän med en inkräktare än att skrämma bort den.

Skötsel

Oftast har en bernedoodle en vågig eller lockig päls som är idealisk för allergiker. I vissa fall kan en bernedoodle ha en rakare päls som liknar den hos berner sennenhundar. Det innebär att de fäller mer och kanske inte passar en ägare som är allergisk mot pälsdjur. När kullen är några veckor gammal kan en bernedoodleuppfödare avgöra vilken typ av päls varje valp kommer att ha för att kunna matcha rätt hund med rätt ägare.

Men med den lockiga pälsen följer ett större behov av pälsvård. Bernedoodles fäller inte mycket, så de behöver borstas ofta för att undvika tovor i pälsen vilket kan orsaka smärta. De flesta bernedoodles älskar att bli borstade, och borstningsrutinen gör att ägaren kan få en ännu bättre relation till sin hund. Tänk på att en mycket lockig, allergivänlig hund behöver klippas med några månaders mellanrum. Bara för att de fäller lite betyder det inte att de är lättskötta!

Standardbernedoodles trivs bäst när de har en inhägnad gård att springa runt och leka på. De behöver dagliga promenader för att göra av med energi, men så länge deras fysiska behov är tillgodosedda kommer de troligen inte att börja med oönskade beteenden som att gräva för att hålla sig sysselsatta. De behöver också konsekvent social stimulans för att förstärka positiva beteenden. Ju mer kontakt de får med nya husdjur och människor, desto större är sannolikheten att de beter sig som de ska när det dyker upp en främmande person eller situation.

En bernedoodle är smart och brukar därför vara lätt att träna. Det betyder också att den snabbt kan lära sig nya beteenden (bra eller dåliga) – därför är det viktigt att fortsätta träna, även efter valptiden. Att träna en bernedoodle kräver positiv förstärkning och i vissa fall mycket tålamod.

Även om alla bernedoodles är mottagliga för träning har de sina egna unika personligheter och är inte lika förutsägbara som en renrasig hund. Om valpen ärver berner sennerhundens egensinnighet eller pudelns höga energinivå kommer den att behöva mer tid och uppmärksamhet från dig. Träningsprocessen kan gå lite hur som helst eftersom du inte kan vara säker på om du kommer att få pudelns intensiva fokus eller den mer avslappnade ”vad får jag ut av det här?”-attityden hos en berner sennenhund.

Hälsa

Livslängden för en bernedoodle är 12-18 år. Lyckligtvis ärver hybridrasen inte samma hälsorisker som finns hos berner sennenhunden. Berner sennen-sidan av släktträdet har en förväntad livslängd på endast sju år och en hög frekvens av cancer, höft- och armbågsledsdysplasi, hjärtsjukdomar och epilepsi. Och även om bernedoodles är mycket hälsosammare än renrasiga berner sennenhundar kan de fortfarande ha anlag för höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi, ögonsjukdomar och vissa allergier. På det hela taget är bernedoodle en hälsosam ras som är ett bra tillskott till familjen. Håll bara utkik efter varningssignaler som överdriven dregling och en tendens att snabbt gå upp i vikt.

Hudproblem som utslag, f*ckteksem, kan också vara vanliga hos denna blandning på grund av deras tjocka pälsar. Utslag orsakas främst av att hunden slickar eller tuggar för mycket på ett område. Det är därför det är så viktigt att sköta hundens pälsvård – en bernedoodle är mer benägen att slicka eller tugga när pälsen är smutsig och tovig.

Historia

Eftersom bernedoodlen är en relativt ny ras är historien om den kortfattad. Efter att ha fött upp berner sennenhundar i flera år ville Sherry Rupke från Swissridge Bernedoodles hitta ett sätt att göra de renrasiga hundarna mer allergivänliga och fria från de hälsoproblem som ofta drabbar rasen.

Efter att ha lyckats avla goldendoodles undrade Rupke om hon kunde skapa en version av berner sennenhund som gav samma hälsoresultat. Således föddes bernedoodlen (eller åtminstone den första avsiktliga parningen av en berner sennenhund och en pudel) 2003. Nu har hundägare över hela världen förälskat sig i den lojala, kärleksfulla rasen som ser ut som en kramgo nallebjörn.

Fakta

  • Möt Timber, en instagramberömd miniatyrbernedoodle som lever livet i bergen i Colorado. Hon har mer än 26 000 följare!
  • Skådespelerskan och filmskaparen Greta Gerwig tar enligt uppgift med sig sin miniatyrbernedoodle, Wizard, överallt. Både Los Angeles Times och Vogue har gett oss en glimt av Wizards hängivenhet.
Bernedoodle - Allt du behöver veta om hundrasen! • Hundskolan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 6137

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.